Opskrivning til vuggestue/dagpleje m.m.

Træstol med hjerte

Selvom du endnu ikke har behov for at få dit barn passet, og I forhåbentlig nyder at være i tosomhed derhjemme, er det alligevel en god ide at tænke over, da du snart skal tage stilling til, hvordan du vil have dit barn passet når du skal tilbage på jobbet. Jeg har prøvet at samle de links, som jeg har fundet relevante.

Opskrivning – hvornår og hvordan?
Du kan opskrive dit barn på Borger.dk under ”Digital Pladsanvisning”, hvor du skal vælge den kommune du tilhører, her kan du også læse kommunens regler m.m. Det er nemlig forskelligt fra kommune til kommune, hvornår barnet senest skal opskrives, og derfor bør du tjekke det på deres hjemmeside. I København skal man f.eks. have opskrevet sit barn, inden dette fylder 4 måneder, og i Århus skal det gøres senest 3 måneder før, du har behov for pladsen. Man er tidligst garanteret plads 26 uger efter fødslen.

Så kender du din behovsdato, som er den dag hvor I tidligst har behov for en plads, kan du allerede opskrive den lille, så snart denne er født, og du vil dernæst komme på venteliste, så hurtigt det er muligt i forhold til kommunens gældende regler.

Hos nogle kommuner kan man også få penge for at passe sit barn hjemme. Dette vil du også kunne læse mere om på deres hjemmeside.

Hvad skal jeg tænke, på når jeg søger vuggestueplads – inkl. guide til relevante spørgsmål & indkøring
Det kan være svært at tage stilling til hvilken vuggestue/dagpleje, man skal vælge, da man ofte ikke har nogen forudsætning for at vide noget om de forskellige institutioner, der er i ens kommune. Du kan se de forskellige muligheder på kommunens hjemmeside, og så er det en god ide at tage kontakt til den eller de institutioner du overvejer, dit barn skal passes i og aftale at komme på besøg.

Når du besøger den vuggestue, du forestiller dig muligvis, kunne blive der, hvor dit barn skal passes, kan det være en god ide, at du har forberedt dig hjemme fra med de spørgsmål, som fylder hos dig. Det kan f.eks. være vigtigt for dig, at vide hvor mange børn og pædagoger/medhjælpere der er på en stuen, er der nogle alderssvarende børn, så dit barn ikke er den eneste i sin aldersgruppe, hvad laver de af aktiviteter, hvilken mad får de, hvordan er dagligdagen m.m. Det er jo vigtigt, at du/I finder en institution, som har nogle af de værdier, der er vigtige for jer. Du kan også spørge indtil trivslen blandt personalet herunder sygdom og udskiftning, da det ofte fortæller noget om, hvor velfungerende institutionen er.

Indkøring i vuggestuen/dagplejen
Indkøring kræver en stille opstart og dermed tålmodighed, så det bliver en god overgang for dit barn, som nu skal prøve at være alene og skal finde ud af, at du altså kommer tilbage igen. Derfor skal der sættes god tid af til det, og hvor lang tid er selvfølgelig meget forskelligt fra barn til barn, men 1-2 uger er ikke udsædvanligt.

Det starter ofte med en eller flere korte dage, hvor du og dit barn er sammen i vuggestuen, og her er det selvfølgelig vigtigt, at du er imødekommende overfor de andre børn og voksne, så du sætter et godt eksempel for dit barn og viser at her er rart at være. Det er også rart for dig selv, at du kender de børn og voksne, som dit barn omgås. Afhængig af hvordan dit barn har det, kan du måske allerede dagen efter prøve at lade dit barn være alene uden dig, så du f.eks. går en lille tur, og i prøver at sige farvel, men det kan også være, at du ikke skal gå fra barnet de første dage, men dette aftales selvfølgelig i samarbejdet med pædagogerne på stedet, i forhold til hvornår dit barn er klar til det, og hvornår du skal prøve at være væk i længere tid.

Det er en god ide, at have ekstra tøj liggende i vuggestuen og f.eks. have et ekstra sæt gummistøvler, regntøj, sutsko m.m., så du ikke skal huske at have det med frem og tilbage – og skriv altid navn i de ting barnet får med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *