Gravid – hvad gør jeg nu?

Gravid

Tillykke du har nu fundet ud af, at du er gravid – men hvad gør man så lige?
Det første du gør er at ringe til din læge og oplyse, at din graviditetstest er positiv. Dernæst får du en tid hos lægen, hvor der bliver oprettet en vandrejournal, og du bliver spurgt om hvilket hospital, du ønsker at føde på. Du bliver også spurgt ind til, om du vil have undersøgt barnet for medfødte sygdomme eller handicap. Takker du ja til dette, skal du igennem nedenstående undersøgelser.

  • Nakkefoldsscanning hvor barnet risikovurderes for down syndrom.
    Det betyder, at du skal have taget blodprøve i graviditetens 8.-13. uge, og skal til nakkefoldsscanning i graviditetens 11.-13. uge
  • Misdannelsesscanning foretages i graviditetens 18.-20. uge hvor du også kan få kønnet oplyst.
  • Eventuelt moderkage -og fostervandsprøve, hvis der er øget risiko for alvorlige sygdomme

Jordemoder
Første gang du indkaldes til jordemoderen er efter 12. graviditetsuge. Det er forskelligt hvor mange besøg man har hos jordemoderen, men det er ofte mellem 5-7 besøg igennem hele graviditeten. Hos jordemoderen optages journal, i snakker eksempelvis om vitaminer, motion, der høres hjertelyd, måles blodtryk, tages urinstix for at sikre, at der ikke er sukker og protein i urinen osv.

Obs! Hvis ikke du allerede er opstartet med tilskud af folinsyre, bør du begynde så snart du opdager, du er gravid. Dette skal du forsætte med til du er 3 måneder henne i graviditeten. Se evt. sundhedsstyrelsens anbefalinger af vitaminer til gravide.

Del dine tanker og erfaringer
Hvis du gerne vil dele tanker, høre hvordan andre har det osv. findes der lukkede grupper på facebook, hvor man kan tilmelde sig. Søg f.eks. under “Termin marts 2015″.

Selve fødslen
Her på siden kommer jeg ikke ind på selve fødslen, men Du kan læse mit blogindlæg omhandlende fødselforberedelse, tanker og erfaringer efter fødslen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *