# Tanker som førstegangsmor

Bekymringerne – the neverending story

Bekymret kvinde

Min første bekymring gik på, om jeg ville miste det lille foster. Jeg havde jo festet ret vildt, inden jeg fandt ud af det og havde drukket alkohol. Shit!!

Næste bekymring; Hvornår skal man begynde at kunne se noget? Hvornår skal jeg mærke liv? Der gik lang tid, før man kunne se det på mig, og jeg blev mere og mere usikker på, om der nu også var en baby i maven – det fik jeg så heldigvis bekræftet til 12 ugers scanningen. Puha!! Næste bekymring; Er alt nu som det skal være? Det fik jeg bekræftet til 20 ugers scanningen, hvor jeg eeeendelig turde begynde, at glæde mig lidt og gøre det officielt. Jeg havde nemlig indtil da kunne skjule det. Men hvornår må man begynde at glæde sig, og hvornår må man begynde at købe ting? Vokser baby som den skal? Hvordan vil det gå med parforholdet – kan vores forhold klare det osv.?

Åhh ja nu begynder et liv fyldt med bekymringer, og jeg prøver at forberede mig på, at bekymringerne vil forsætte resten af livet, for nu kommer der et menneske til verden, som jeg har ansvaret for! Nu skal det også tilføjes, at jeg i forvejen er et menneske som bekymre mig meget, så måske du ikke er helt ligeså slem som mig…det vil jeg håbe for dig 🙂

Jeg ville gerne have en facitliste, som jeg kunne sætte flueben ud for og vide, at så var alt i orden, men sådan en liste findes desværre ikke, da din graviditet er ligeså individuel, som du er som menneske. Så hvor meget din mave vokser, er der ikke et facit på. Det er meget forskelligt, og kvinder som har født tidligere får ofte en større mave tidligt, så du må ikke sammenligne dig med andre. Det kommer også an på, hvordan barnet ligger og hos nogen ligger det meget tilbage i bughulen, og du vil derfor ikke kunne se det så nemt. Så hvis du til scanningerne, besøg hos jordemoderen og lægen ikke har fået noget bekymrende af vide, så er alt nok som det skal være.

Mærke liv – men hvornår?
Hvornår skal man mærke liv? Det er også meget forskelligt, og afhænger af hvordan barnet ligger, er din livmoder f.eks. foran, kan det betyde at der går længere tid, før du mærker noget, og andengangsfødende vil ofte mærke det tidligere. Det er forskelligt hvordan det mærkes, men det kan føles som luftbobler første gang, og du vil muligvis være i tvivl om det er den lille du mærker. Men de fleste førstegangsfødende mærker liv omkring 18.-20. graviditetsuge, og du skal gerne have mærket liv inden uge 25. Fra uge 28 skal du mærke liv dagligt.

Jeg begyndte at mærke liv omkring uge 18, men efter 20 ugers scanningen var der pludselig nogle dage, hvor jeg ikke mærkede noget, puha jeg prøvede at berolige mig selv, men det hylede mig helt ud af den! Jeg tog derfor kontakt til jordemoderen, som beroligede mig med, at det var helt normalt. På dette tidspunkt skal man ikke forvente at kunne mærke liv, men kan man det, skal man bestemt ikke forvente, at det er dagligt – pyha jeg kunne ånde lettet op. Jeg fandt efterfølgende ud af, at der var rigtig mange andre gravide i min omgangskreds der havde haft præcis samme bekymring – så ja vi kvinder bekymre os vist ret meget!

Nu er jeg ikke bare mig mere..
Jo længere jeg kom hen i graviditeten, jo mere kunne man selvfølgelig se min gravide mave – og det var jo det, jeg havde ventet på, men nu kunne jeg nogle dage få helt pres over, at den var så tydelig! For jeg havde svært ved at forholde mig til, at det var min krop, nu var jeg ikke bare mig, nu var jeg hende den gravide – men hvad så med mig? Ville jeg nu “bare” være nogens mor? Ville det forandre mig som person osv.?

Vi fik mange søde og venlige spørgsmål eksempelvis “Er i klar til den lille?”, “Glæder i jer?” osv. Det var ofte svært at svare på, for nej vi er ikke klar, men hvornår ved man om man er klar? Vi var måske nok klar med de praktiske ting, men vi ved jo ikke hvad vi skal være klar til, for vi har aldrig haft sådan en størrelse, og vi aner ikke hvordan den lille er. Og jo vi glæder os, men bliver da til tider også grebet af panik – for hvad er det lige, vi går ind til? Kan vi finde ud af det? Vil vi kunne lide vores baby? Hvad nu hvis en af os får en fødselsdepression? Hvad med os som kærester osv. Der er mange faktorer, som man ikke kan forberede sig på, og det skræmte mig, men jeg kunne heldigvis være ærlig og snakke det. Og det håber jeg også, at jeg vil være, når den lille er født, for alt kan simpelthen ikke være en dans på røde roser, og det skal der også være plads til at sætte ord på. Det gør dig jo ikke til et dårligt menneske! Andre har klaret det før, så mon ikke også at det hele nok skal gå, men derfor er det ok, at være ked af det nogengange og blive overvældet af bekymrende tanker. Er det ikke ofte sådan i livet, at når der skal ske noget nyt og stort i ens liv, er det da altid med en vis portion bekymring, man går ind til det, men det er jo ikke ensbetydende med, at man ikke glæder sig til det!

Jeg søgte meget på nettet i forhold til mine bekymringer, og kunne hurtigt se, at jeg bestemt ikke var den eneste, der havde alle de tanker, og jeg var ikke den eneste som havde drukket alkohol og havde dårlig samvittighed over det. Så er du ligesom mig, er du bestemt ikke alene! Håber det kan berolige dig lidt, for du kan hverken gøre fra eller til, andet end at leve efter fødevarestyrelsens anbefalinger så snart du finder ud af at du er gravid. Og ellers må naturen gå sin gang, og det gør den heldigvis ofte uden problemer – så håber du tør tro på det og tør gøre plads til alle dine tanker!