# Tanker som førstegangsmor

Åhh den søvn!!!

Min søn er nu 3 måneder og der er stadig ikke noget der er, som det “plejer” at være. Når først jeg tror der er ved, at være en rytme, ja så ændre det sig! Ret irriterende – især når man går fra en god rytme over i en knap så god 😉

De sidste 4 uger har han virkelig været underlig, tigerspring eller ej, så ved jeg ikke hvad der foregår i hans hovedet, men synes ikke jeg har hørt om tigerspring der varede SÅÅÅÅ længe. Fra nærmest overhovedet ikke at sove om dagen gik han pludselig til at sove 5-6 timer uden problemer (det ændrede sig desværre hurtigt igen), han kunne pludselig ikke selv falde i søvn, hvilket han ellers kunne tidligere, han ville ikke spise fra mit bryst osv. Der var hele tiden noget nyt, og jeg havde meget svært ved at kapere det.

Værst af dem alle var, at han blev rigtig dårlig til at sove om natten! Han har aldrig været super god til at sove, men nu savnede jeg helt “det gamle” søvnmønster med amning hver 3. time. Pludselig vågnede han ofte, selvom han ikke var sulten, han fik voldsomt skrige anfald ca. kl. 4 hver nat. Dernæst ændrede det sig til at han vågnede hver time om natten, til hver anden time hvor han bare var sur. Så gik det over til, at han fra den ene dag til den anden ikke ville spise fra mit bryst! Jeg har aldrig følt mig SÅ ”udkørt” og ved siden af mig selv. Det føltes som om, jeg havde konstant tømmermænd men bare var gået glip af festen. Så til sidst var det ikke kun lillemanden, der græd om natten! Da min kæreste fandt ud af, hvordan det egentlig stod til, kom han på banen om natten. Vi gjorde det, at han tog ham halvdelen af natten, så jeg i det mindste var sikret 3 timers søvn, som var det, lillemanden kunne holde uden mad og det hjalp. Men jeg følte, og føler faktisk stadig lidt, at min hjerne ikke funger, jeg er konstant bange for at glemme noget, jeg føler mig ved siden af mig selv, vil ofte helst bare være alene hjemme, bliver nemmere frustreret og sur på lillemanden. Jeg kunne, og må indrømme at jeg stadig, ikke helt kan glæde mig over dem der har børn, der bare sover 8-12 timer i et stræk.. Ja jeg er MEGA misundelig, hvor ucharmerende det end lyder!!! Men hvor er det dejligt for dem 🙂

Vi tog til ørelægen for at udelukke, at det var problemet, vi snakkede med sundhedsplejersken, som ikke rigtig kunne sige så meget eller komme med et godt råd, som vi ikke i forvejen havde afprøvet. Vi gav modermælkserstatning til natten for at udelukke, at det var på grund af sult. Det resulterede så i, at han blev ked af det, fordi han fik ondt i maven og ikke kunne komme af med afføringen. Og det medførte, at han ikke kunne finde ro og slet ikke kunne sove igen, hvilket måske var grund til, at han lige pludselig ikke ville tage fat ved brystet. Måske fordi han var for træt, eller også var han bare ikke helt på toppen. Jeg ved det stadig ikke – men uanset hvad følte jeg, at det hele bare var op ad bakke!!!

Min mælkeproduktion faldt, så jeg prøvede at drikke mørkt hvidtøl. Et gammel husmoderråd, ikke en mirakelkur, men jeg kan ikke udelukke det hjalp lidt. Jeg havde også en brystpumpe, som jeg brugte til at aktiverer nedløbsrefleksen, hvorefter jeg lagde ham til brystet, så det var nemt for ham at sutte, og det genskabte heldigvis interessen for brystet og betød, at han ville amme igen og kort tid efter kunne jeg helt undvære brystpumpen igen, YESSS! I den forbindelse fandt jeg ud af, at der er noget, der hedder ammestrejke, så hvis du oplever det, kan Ammenet.dk måske være en hjælp til dig.

Lige nu, med fare for at det ændre sig om en time, virker det til at gå lidt bedre og han har “kun” været vågen 3 gange i nat. Så til alle jer der heller ikke sover godt om natten – jeg kan desværre ikke komme med nogen ”kur” men blot fortælle jer, at i er ikke alene og i har sikkert, ligesom mig, også søgt nettet tyndt og ledt efter “mirakelkuren” og måske heller ikke fundet den! Jeg håber tiden vil være med jer, og hvis i har en partner, der kan hjælpe, selvom han/hun måske går på arbejde, så hjælper det altså, at blive aflastet bare et par dage. Og det tænker jeg, at alle nok bør kunne overskue i kortere tid, så jeg håber at I spørger om hjælp inden I går ud af jeres gode skind. Manglende søvn er sku ekstremt belastende for ens psyke – i hvert fald for min! Hvilke tanker der ikke kan dukke op i ens hoved..især om natten, hvor alt bare føles liiidt mere slemt!